“Meer en aantrekkelijker ondernemen door ondernemersvriendelijke maatregelen” met demissionair minister van financiën Jan Kees de Jager

Op één dag Maastricht , Brussel, terug weer via Maastricht en dan nog het Politiek Café Nieuwegein, het leek even niet te gaan lukken. Maar gelukkig kwam demissionair minister van financiën Jan Kees de Jager, weliswaar een half uurtje later, toch naar Green Village. De sfeer in de bomvolle zaal was verwachtingsvol en gezellig, de introductie door de heren gespreksleiders ontspannen. De, ondanks de hectische dag, opgeruimd ogende De Jager sprak zijn waardering uit voor de grote publieke opkomst en zei zich erg op deze bijeenkomst te hebben verheugd.
Voorafgaand aan het eigenlijke onderwerp van de avond “Meer en aantrekkelijker ondernemen door ondernemersvriendelijke maatregelen”, legden gespreksleiders Jan van Hoeflaken enRené Hansen de minister een aantal ja/nee stellingen voor die betrekking hadden op de huidige situatie in binnen- en buitenland. De aanwezigen, onder wie veel plaatselijke ondernemers, reageerden vol enthousiasme op het “ja” van de minister op vragen als “De ondernemer moet fiscaal meer ontzien worden” en “We moeten ophouden met proefballonnen op te laten over de aftrekbaarheid van de hypotheekrente”, het leverde hem een daverend applaus op. In vervolg op zijn antwoorden op de ja/nee stellingen nodigden Van Hoeflaken en Hansen de minister uit wat dieper in te gaan op enkele van zijn antwoorden. De Jager sprak op heldere en deskundige wijze over Griekenland, de euro, de financiële crisis en ondernemerschap. Over de hypotheekrenteaftrek wilde hij wel kwijt dat er nu eerst duidelijkheid en rust in de markt moet komen.

Na dit, op informele wijze gepresenteerde, onderdeel van het programma, nam de minister plaats achter het katheder voor zijn visie op het eigenlijke onderwerp van deze avond. Hij nodigde de aanwezige ondernemers uit hun hand op te steken en constateerde tevreden dat zij in grote getale vertegenwoordigd waren. “Ondernemers en lokale politiek is een goede combinatie om het ondernemerschap te bevorderen”, vond hij en complimenteerde de organisatie van de avond dat ze zoveel mensen in deze branches bij elkaar hadden gekregen. Over ondernemersvriendelijke maatregelen sprak hij uit eigen ervaring. Voor hij in 2007 staatssecretaris werd was hij zelf als ondernemer werkzaam in de ICT en heeft daar volgens eigen zeggen veel geleerd. Het heeft hem ertoe aangezet in Den Haag voor diezelfde ondernemer aan de slag te gaan. Hij heeft al veel ondernemersvriendelijke maatregelen genomen, van de verlaging van de successierechten tot aangepaste belastingplannen voor het MKB en van de afschaffing van de eerstedagsmelding tot fiscale maatregelen om bedrijven in de crisis tegemoet te komen. Bevlogen en met af en toe een grapje verwees hij naar zijn website www.jankeesdejager.nl waar voor ondernemers veel informatie te vinden is om ondernemen gemakkelijker te maken.
Ontspannen beantwoordde hij de vragen uit het publiek. Op “Wat gebeurt er als u in het volgende kabinet niet terugkomt?”, antwoordde hij “Daar gaat u over, ik sta op plaats 6 van de CDA-lijst, als ik terugkom zal ik hetzelfde doen als nu en mag u me houden aan de beloftes die ik nu doe.” De zaal reageerde hierop met een enthousiast applaus.
“Doet Nieuwegein het goed?” vroeg hij in reactie op de inbreng van één van de aanwezige ondernemers over de tegenstrijdige en steeds veranderende regelgeving waar je als ondernemer tegen aanloopt. De op de voorste rij gezeten Nieuwegeinse burgervader sprong op en betoogde: “Absoluut, en ik hoor het graag als het niet zo is.”
Zelf wilde Cor de Vos ook nog wel wat vragen: “We moeten de komende jaren als gemeenten fors bezuinigen, hoe gaat u daar mee om?” De Jager: “Gemeenten en rijk staan voor een bijna onmogelijke opgave. Ik ben erg bezorgd over wat de afgelopen weken gebeurd is.” Hiermee doelend op de crisis in Griekenland en Portugal. “We moeten eerlijk zijn, daar sta ik hier voor. De overheid geeft te veel uit, die uitgaven moeten omlaag !”

Het strakke tijdsschema waaraan de minister zich moest houden liet geen ruimte voor verdere vragen. Hij wilde echter nog wel wat tijd nemen om een woordje te wisselen met de plaatselijke partijgenoten en andere belangstellenden. Dit alles, evenals het eerdere verloop van de avond, onder het toeziend oog en geregistreerd door de cameraploeg van Avro’s “Eén vandaag” die de minister deze week volgt bij zijn bezigheden. Uitzending van dit programma vindt zaterdag 22 mei a.s. plaats op Ned. 1 om 17.59 uur.

Tot groot genoegen van de organisatie was deze avond naast de lokale pers en RTV9, ook een  vertegenwoordiging van de New FUN-jongeren aanwezig.

Olga Hansen

Kijk voor de opnamen die RTV9 van deze avond maakte op YouTube