Analyse van het WK voetbal 2014 met Jan van Halst

DSC_0031 (426x640)Terwijl Nederland nog euforisch is vanwege de eclatante overwinning van Oranje op Spanje had het Politiek Café voetbalanalist Jan van Halst te gast. Een betere optie om het seizoen af te sluiten bestond er niet. Geen politiek maar zoals insiders zeggen tijd voor een “feessie”. De zaal vulde zich dan ook met zo’n 75 aspirant bondscoaches.

Jan, “zeg alsjeblieft geen meneer van Halst” bleek een begaafd spreker die de taal van het voetbalvolk spreekt. De oud-voetballer van onder meer FC Utrecht, Ajax, FC Twente en Vitesse en de latere commercieel manager van Twente hield over diverse zaken een gloedvol betoog. Ik heb zelden iemand te gast gehad die gemakkelijker te interviewen is.

“Voetbalcoaches bestaan niet meer. Kijk naar het Nederlands Elftal waar de staf uit meer mensen bestaat dan de spelersgroep”. “Je moet het maar kunnen managen. Allemaal mensen met ieder een eigen mening. De spelersgroep moet je ook nog eens tevreden houden omdat er altijd spelers naast de basis vallen”. “Louis van Gaal is hier een meester in”.

Over het managen en al de omstandigheden er omheen vertelde Jan ook het verhaal van Rafael van der Vaart die in zijn beginperiode bij Ajax door Ronald Koeman na een aantal wedstrijden op de bank werd gezet. De volgende ochtend al zat Rafael met zijn zaakwaarnemer en vader op het kantoor van Koeman terwijl de pers buiten op uitleg stond te wachten. “Met die druk moet je om kunnen gaan”

Over  van Gaal, die Jan overigens perfect kan imiteren, is hij duidelijk. “Een charismatische man met heel veel voetbalgogme alleen veel te opvliegend. Vooral naar de pers toe. Bert Maaldering van de NOS en zijn collega’s lachen zich voor en na persconferenties een deuk”. “Eigenlijk spelen ze een spelletje met Louis”.

De overwinning op Spanje werd nog even besproken nadat de vijf goals , met commentaar van Van Gelder en Vergeer, op de aanwezige schermen waren bekeken en menigeen weer met het kippenvel op de armen zat na te genieten.

Op een vraag uit de zaal of de KNVB en het betaald voetbal wel genoeg doen was van Halst duidelijk. “Nee, ze doen veel te weinig. Zowel de KNVB als de BVO’s (betaald voetbal organisaties) zouden voor veel meer ondersteuning moet zorgen. Niet zozeer financieel, zeker de profclubs hebben weinig geld maar veel meer in de vorm van training geven, wedstrijden in de regio spelen en hun kennis delen”.

“Gemeentebesturen zouden eens moeten kijken of er meer kunstgrasvelden te realiseren zijn, zodat de velden ook in de zomer gebruikt kunnen worden. De poorten van de sportcomplexen gaan nu eind mei dicht om pas weer in augustus open te gaan. Doodzonde”

Aan het einde van het gesprek toch weer even naar het WK. Wie wordt er wereldkampioen. “Brazilie” werd er zonder enige twijfel gezegd.  Een reden temeer om met zijn allen naar Brazilië- Mexico te gaan kijken onder het genot van de diverse drankjes. Een succesvol seizoen van Politiek Café Nieuwegein kende een hele prettig afsluiting.

Tot september!

Tekst: René Hansen
Foto’s: Jan Wolleswinkel