De geplande ontmoeting met Jeanine Hennis-Plasschaert

mindefDe geplande ontmoeting
Wederom was de organisatie van Politiek Café Nieuwegein erin geslaagd om een boeiende gastspreekster bereid te vinden om ons te vereren met een bezoek: Minister Jeanine Hennis-Plasschaert. Dat wij een goede keuze hadden gemaakt bleek wel uit de opkomst. Nadat de belangstellenden een plekje hadden bemachtigd in de zaal, bleef het om 20:00 uur stil op het podium. Toen bleek dat eerder deze dag een Apache-gevechtshelikopter van de Nederlandse Luchtmacht was neergestort. Daarbij waren twee Nederlandse bemanningsleden omgekomen. Begrip voor het feit dat te taken van de minister van Defensie deze avond elders lagen was er dan ook volop.

De presentatoren Bert Lubbinge en René Hansen lieten een subliem staaltje van improvisatievermogen zien. Ook de bereidwilligheid van aanwezigen die zonder voorbereiding als gastspreker moesten optreden is buitengewoon te noemen. Door hun inzet kunnen wij toch terugblikken op een geslaagde bijeenkomst.

10 jaar10 jaar Politiek Café Nieuwegein
Voorzitter Dik den Blanken blikte terug op 10 jaar Politiek Café Nieuwegein. Op 15 maart 2005 was het Politiek Café Nieuwegein een feit. De drie musketiers Dik den Blanken, Justin van Hooijdonk en Wim in ’t Veld wisten hoofdsponsor Rabobank te overtuigen van hun plannen. Na een aantal bijeenkomsten volgden er meer sponsoren en kwamen er wat ‘centjes in de tas’ van leden van de Club van 100. De samenwerking van vrijwilligers en sponsoren heeft het mogelijk gemaakt om deze 10 jaar te behalen. Het bestuur is zich bewust van het feit dat men moet blijven vernieuwen, binnenkort volgen er dan ook nieuwe plannen. Cor IJkelenstam van Bakkerij Tamminga & Verweij gaf deze avond een feestelijk tintje door heerlijke koeken uit te delen ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan. Ook werd even stilgestaan bij de wisseling van de wacht van het secretariaat. Olga Hansen werd bedankt voor haar inzet de afgelopen jaren en Ellen Heijkamp werd voorgesteld. Voor beide dames had het bestuur een prachtig boeket paraat.

035Provinciale kandidaten
De Provinciale kandidaten: Anita Vlam (VVD), Willem Wijntjes (CDA) en Herman Troost (50+) kregen de uitdaging om onvoorbereid hun verhaal te doen. Het belang van stemmen kwam aan de orde. Uit een snelle inventarisatie door de zaal bleek wel dat het belang van stemmen voor de Provinciale Staten verkiezing bekend was bij de aanwezigen. Het stemmen voor de Waterschapsverkiezingen leverde wat minder enthousiaste handen in de lucht op. Met de provinciale kandidaten gingen wij dieper in op een aantal onderwerpen: het openbaar vervoer, samenwerking met andere gemeenten en de speerpunten van de partijen. In het kort:

OV Toekomst/samenwerking Speerpunten
VVD Lijnen moeten rendabel zijn Nieuwegein heeft genoeg inwoners om zelf op grote schaal dingen te doen Goede bereikbaarheid
CDA OV moet rendabel
zijn, evt. aanvullend
OV kleine gemeenten
Nieuwegein moet gewoon zelfstandig blijven Lage lasten, gezonde economie
50+ Niet alleen aan rendement denken, juist in kleine kernen OV nodig Utrecht zal weer een
groot deel van de
toekomst bepalen
Kan dit niet in een aantal woorden uitdrukken

 

062

Alle burgemeesters verzamelen!
Als hekkensluiters werden ‘alle’ burgemeesters uit de zaal uitgenodigd om naar het podium te komen. Met de burgemeesters Frans Backhuijs (Nieuwegein) en Wouter Kolff (Veenendaal) spraken wij over: de positie politicus of burgemeester, de politiek en media en de verschillen/overeenkomsten tussen de gemeenten Nieuwegein en Veenendaal.

Na afloop boomden de aanwezigen wederom gezellig verder onder het genot van een hapje en een drankje.

Bekijkt u ook de opnamen die RTV9 tijdens deze bijeenkomst maakte.

Tekst: Ellen Heijkamp
Foto’s: Jan Wolleswinkel