De Gordiaanse knoop van de Nieuwegeinse politiek

politiek café 15 april 2014 053 (640x426)Vier gasten en twee presentatoren, aan een tafel gezeten in talkshow-setting, met het publiek eromheen. De camera’s van RTV9, gericht op hetgeen zich daar, in het midden van de zaal, af ging spelen. Zo zag het er in Green Village uit tijdens deze bijeenkomst van het Politiek Café. Het onderwerp van de avond had, naast de vertrouwde bezoekers, vooral veel Nieuwegeinse politici naar de locatie doen komen. Waarschijnlijk had de berichtgeving in het voortraject en het gekeuvel in de Nieuwegeinse wandelgangen daar ook aan bijgedragen.

Hadden de gasten van deze avond, de oud-politici Corrie van Rooijen, Bert Lubbinge, Edwin van Straten en Willem Wijntjes, tijdens het diner nog gezellig met elkaar bijgebabbeld, eenmaal in de zaal moest er gedebatteerd worden. Presentatoren René Hansen en Raymond de Jong stelden hun gasten nog eens stuk voor stuk voor aan het aanwezige publiek en gaven daarbij mee, dat de oud-politici met name  uitgenodigd waren om hun zegje te doen over de welhaast onmogelijke coalitievorming binnen de plaatselijke politiek, nu zo’n vier weken na de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Een nieuwe werkelijkheid had zich op dat moment echter onverwacht aangediend in de vorm van een mogelijk coalitieakkoord tussen VVD, PvdA, D66, SP en Groen Links. Gasten en presentatoren waren, ieder vanuit de eigen achtergrond, verrast over deze nieuwe ontwikkeling hetgeen al direct tot een uiterst levendige discussie leidde. Met name de rol van de SP werd gedurende het debat meerdere malen onder de loep genomen, maar de inbreng van de andere partijen ging uiteraard ook even door de ballotage.
Naast deze actuele stand van zaken werden onderwerpen als de gemeentelijke bezuinigingen, het niet in het verhaal voorkomen van de stadspartij, de geringe opkomst van de kiezers, hoe de politiek dichter bij de burger te krijgen, het vak van wethouder, burgerinitiatieven en werkgelegenheid ter (debat)tafel gebracht en stevig beargumenteerd.
De levendigheid van wat zich daar afspeelde en het vuur waarmee de oud-politici met elkaar redetwistten, had al vanaf het eerste moment zijn weerslag op de toehoorders. Zij werden meegesleept door de bevlogenheid aan de discussietafel en reageerden veelvuldig en geestdriftig op hetgeen zij hoorden.  Het was bij vlagen een uiterst rumoerige bijeenkomst, tijdens welke er niet altijd duidelijk was wie er aan het woord was en wat er gezegd werd. De heren gespreksleiders hadden er de handen aan vol om alles in goede banen te leiden en om zelf ook zo nu en dan een onderwerp aan te kunnen snijden.
Al met al was het een zeer geslaagde en levendige avond met scherpe discussies, duidelijke meningen en veel humor. De fictieve Gordiaanse knoop van de Nieuwegeinse politiek konden de oud-politici niet echt ontwarren of doorhakken, maar zij hebben duidelijk hun licht laten schijnen over dit onderwerp en over de mogelijke coalitievorming. Het aanwezige publiek gaf desgevraagd aan weinig vertrouwen te hebben in  deze mogelijke coalitie.
Tijdens het vaste borreluurtje na afloop bleek er nog genoeg gespreksstof over te zijn. Onder het genot van een drankje en hapje werd er gezellig nagebabbeld.

Tekst: Olga Hansen
Foto’s: Jan Wolleswinkel

De opnamen die RTV9 van deze bijeenkomst maakte kunt u hier bekijken.

Op Twitter tijdens deze bijeenkomst:

Peter Snoeren@peter_snoeren
Ik ben benieuwd of Nieuwegeinse oud-politici in het @PCNieuwegein de politieke gordiaanse knoop daadwerkelijk kunnen ontwarren zoals beloofd.

 

Corrie van Rooijen@cvrooijen
Een leuke avond bij @PCNieuwegein. Met oude opponenten @lubbinge_bert E van Straten en Willem Wijntjes en heul veul actieve politici.

 

Peter Snoeren@peter_snoeren
@lubbinge_bert denkt bij het@PCNieuwegein dat het nog steeds campagnetijd is.

 

Gerben Horst ‏@gerbenhorst
@renephansen stelt: “#VVD en #SP in coalitie is als Ajax en Feyenoord in 1 vak. Dat wordt vast heel gezellig!” #Nieuwegein

 

Peter Snoeren@peter_snoeren
Vier Nieuwegeinse politieke coryfeeën maken het @PCNieuwegein een ware cabaretavond.