De derde helft met Wilco van Schaik

De derde helft Politiek Café zal niet meer hetzelfde zijn

Deze bijeenkomst van Politiek Café  startten wij met een trieste mededeling. Topondernemer en lid van de Club van 100 van het allereerste uur Hans Manschot is op 29 februari 2016 na een kort ziekbed overleden. Voorzitter Dik den Blanken vertelde ons dat Hans tot op het laatste moment nog altijd zijn gevoel voor humor niet verloren was, wij zullen hem missen. Tijdens een gepaste minuut stilte herdachten wij hem.

Onze gast deze avond: Wilco van Schaik, algemeen directeur F.C. Utrecht

Wilco van Schaik ooit algemeen directeur/partner bij het reclamebureau Alta; bedenkers van de slogan ‘Meiden met een Missie’.   Ook is hij geruime tijd verslaggever en presentator geweest voor Sport  1 en SBS 6. Aan onze presentatoren de schone taak om hém vragen te stellen. En als dat dan toch mag … gelijk maar liefst veertien ja/nee vragen!

Op de vraag of de invloed van de pers niet veel te belangrijk wordt, antwoordde Van Schaik: nee. Toch kwam de invloed van de pers deze avond geregeld ter sprake.  Wanneer je als algemeen directeur van F.C. Utrecht een inschattingsfout maakt, wordt deze dagenlang breed uitgemeten in alle tv programma’s. Soms wordt er zelfs klinkklare onzin verkondigd, dat dan ook nog zijn weg vindt via de sociale media, vervolgens moet Van Schaik dan wel de achterban uitleg geven. Wilco gaf aan dat als ze van hem of van Erik ten Hag niets horen, de media wel een verhaaltje verzint. Dan toch weer de vraag, zijn de media dan toch niet bepalend? Van Schaik was heel stellig: “De media zijn niet bepalend, want je moet er voor zorgen dat ze het niet gaan bepalen”.

Bert Lubbinge vroeg Van Schaik of misschien verstandig is om er voor te zorgen dat de media af en toe een ‘brokje’ krijgen. Van Schaik wilde ons wel een ‘brokje’ geven. F.C. Utrecht gaat volgende week maatschappelijk groot uitpakken tijdens de eerste editie van het F.C. Utrecht en Zorg van de zaak Provinciebezoek. Daarbij zal het gesprek worden aangegaan met kinderen en docenten van de acht grootste gemeenten. Leven als een topsporter en het belang van goede en gezonde voeding komen hier bij aan bod.

Vanuit de zaal kwam de vraag wat wij als maatschappij kunnen doen tegen het voetbalgeweld. Is het nu geen incidentenbeleid? Van Schaik gaf aan dat je er rekening mee moet houden dat voetbal een afspiegeling is van de maatschappij. Er zijn gezinnen die de opvoeding goed in de hand hebben maar ook gezinnen met een achterstand. Bij F.C. Utrecht wordt aan de voorkant contact gemaakt. Onder leiding van een supporterscoördinator worden supporters begeleid en krijgen uitleg over de gevolgen van bepaalde daden.

Het is maar goed dat Wilco van Schaik een Man met een Missie is, want wij concludeerden: voetbal is een hele organisatie.

De Club van 100 en andere belangstellenden sloten af met een hapje en een drankje, zónder supporterscoördinator …

Tekst: Ellen Heijkamp
Foto’s: Jan Wolleswinkel