Een terugblik met burgemeester Cor de Vos op zijn 37 jarige bestuurlijke loopbaan

Het scheelde niet veel of Cor de Vos zou helemaal geen burgemeester zijn geworden. Het hart van de toentertijd 28 jarige Bunnikse wethouder lag eerder bij de internationale samenwerking en solidariteit dan bij de locale politiek. Voor zijn gezin maakte hij de keuze om in Nederland verder te gaan.
In aanwezigheid van zijn vrouw en zoon blikte de burgemeester van Nieuwegein, tijdens het Politiek Café in De Lantaern, terug op zijn loopbaan, zijn idealen, de hoogtepunten en teleurstellingen en de keuzes die hij moest maken. Openhartig sprak hij over zijn jeugd, zijn familie, zijn ziekte en zijn toekomstplannen met gespreksleiders Jan van Hoeflaken en René Hansen.

De organisatoren van deze bijzondere avond hadden de hand weten te leggen op oude krantenartikelen en filmbeelden uit de Oostflakkeese en Veendamse tijd van de burgemeester. Het werd het feest der herkenning voor De Vos. Smeuïg verhaalde hij over zijn eerste burgemeesterschap van de Zuid-Hollandse gemeente Overflakkee, een  dun bevolkte gemeente met vier dorpskernen en 10.000 inwoners, waar je als burgemeester nog op een voetstuk stond en waar de bevolking hem zo’n beetje vierendeelde toen hij de dorpen tot één gemeente wilde samenvoegen. Geamuseerd vertelde hij hoe hij met de inwoners actief actie voerde tegen de verkeersoverlast richting Zeeland door witlof uit te delen aan de automobilisten om zo aandacht te vragen voor het probleem. De route werd uiteindelijk omgelegd.
Veendam was een totaal andere gemeente. De band tussen burgemeester en bevolking was er groter, maar hij leefde er in een glazen huis. De raadsvergaderingen, met slechts vier a vijf partijen, waren prettig overzichtelijk en de samenwerking tussen het bedrijfsleven en de overheid was zeer bevredigend.
In Nieuwegein heerst meer de sfeer van doe maar gewoon dan doe je gek genoeg en De Vos vindt het fijn dat de mensen hem hier zijn gang laten gaan. Omdat hij door de jaren heen de ontwikkeling van Nieuwegein is blijven volgen en door zijn jeugd in Utrecht toch ook zijn roots in de regio had, was het voor hem een logische keus om juist hier te solliciteren naar het burgemeesterschap. Eén van de hoogtepunten tijdens zijn ambtstermijn vond hij het schroeven van de eerste paal voor het gemeentehuis, een dieptepunt vond hij de commotie rond de pedofiel die Nieuwegein, volgens de Vos, over de schutting gekieperd had gekregen van Utrecht en wiens veiligheid hij als burgemeester niet kon garanderen.

Vrolijk intermezzo waren de tv-opnamen die RTV9 op Cityplaza had gemaakt. Passanten werd gevraagd naar hun kennis over Nieuwegeins burgemeester. De diverse antwoorden op de vraag wat ze, bij zijn naderende afscheid van de gemeente, nog tegen hem wilden zeggen leidden tot vrolijkheid in De Lantaern. Het was positief dat de meeste ondervraagden zeiden het goed te hebben in Nieuwegein.
Op ongedwongen wijze spraken burgemeester en gespreksleiders verder over de veranderingen in het burgemeesterschap “in Oostflakkee was de burgemeester een autoriteit”, de vele nevenfuncties “het is me door de jaren heen redelijk gelukt ’s avonds met het eten thuis te zijn”, de veranderende normen binnen de gemeenteraad “de gemeenteraad is een beetje mijn zorgenkind”, en de samenwerking met de omliggende gemeenten “ik heb me sterk gemaakt voor inhoudelijke samenwerking”.
Dit was het moment om de tv-interviews, die RTV9 met de burgemeesters van de gemeentes IJsselstein, Vianen, Houten en Utrecht had gemaakt, af te spelen. Alle vier roemden zij De Vos om zijn betrokkenheid, zijn bestuurlijke kwaliteiten en zijn inzet voor de regio. Hij werd energiek, beminnelijk en wijs genoemd.

Meerdere malen benadrukte De Vos de steun en soepelheid van zijn gezinsleden tijdens zijn loopbaan. Dat hij nu ongeneeslijk ziek blijkt veroorzaakte veel emoties bij hen en geeft ineens een heel ander toekomstperspectief. “We gaan de leuke dingen die we nog willen doen nu sneller ondernemen” zei hij. Daarnaast wil hij zich op maatschappelijk gebied nuttig maken. “Maar buiten Nieuwegein” zei hij stellig “ik wil niet de burgemeester worden die weer terugkomt”.
Afsluitend merkte hij op dat Nieuwegein er volgens hem heel goed voor staat, ook financieel. De nieuwe binnenstad, het nieuwe theater en gemeentehuis zijn afspiegelingen van de torenhoge Nieuwegeinse ambities. Hij is er trots op dat de gemeente behoort tot de top 5 voor wat betreft de dienstverlening aan de burger en dat in Nieuwegein de laatste tien jaar de criminaliteit met ruim 40% is teruggebracht door de goede samenwerking tussen gemeente, politie en andere partners.

Er waren nog enkele attenties voor de scheidende burgmeester. Stichting fotowedstrijd Nieuwegein bood De Vos, zijnde hun juryvoorzitter, een imposante collage aan van de winnende foto’s van de afgelopen jaren. Ondernemer Ben Seijger bood De Vos een schilderijtje aan van het oude gemeentehuis aan de Herenstraat dat hij jaren geleden op een veiling net voor De Vos’ neus had weggekaapt. Er was een kistje prachtige wijn van Cees van Suylekom en een fraai boeket voor mevrouw de Vos.

Olga Hansen

 Voorafgaand aan deze avond interviewde RTV9 de burgemeester in een ontspannen entourage.