Genoeg te bespreken met Elco Brinkman

Nominaties Politicus van het jaar 2015

Voordat onze gast van vanavond zijn entree maakte, werd er eerst aandacht gevraagd voor de bekendmaking van de drie genomineerden voor de award Politicus van het jaar 2015. Aan Burgemeester Frans Backhuijs de schone taak om deze aan te kondigen: Gerben Horst (CDA), Roelof- Jan de Wild (CDA), Ton de Mol (VSP.

Dit jaar wordt er niet gestemd via de aloude stembus, maar via de website van Pen.nl. Stemmen is mogelijk vanaf 10 januari 2016 en op 13 februari 2016 wordt de winnaar tijdens de Nieuwegein Awards bekend gemaakt.

De veelzijdige gast Elco Brinkman

Elco Brinkman werd wel eens de machtigste man van Nederland genoemd. In het verleden had hij welgeteld 59 nevenfuncties, op dit moment zijn dat er nog 8. Hoe heeft Brinkman het allemaal bij kunnen benen? Het antwoord is eenvoudig: Door 6 1/2 dag per week te werken, ook de avonden. Maar onder de 59 nevenfuncties waren er ook functies bij waarvoor hij zich 3 keer per jaar hoefde in te zetten.

Wij startten wederom met de 10 ja/nee vragen. Met deze keer een extra vraag: Heeft de heer Brinkman nog een vraag voor ons? Deze had hij, en wel voor Bert Lubbinge: Zou hij fractievoorzitter van de Eerste Kamer willen zijn voor het CDA? Het kostte Bert moeite om zich te beperken tot één woord, maar uiteindelijk kwam het er voorzichtig uit: ja.

De rommelende positie van de Eerste Kamer werd besproken. Er zijn collega’s geweest die van mening waren dat de juridische toetsing maar door een ander uitgevoerd moet worden. Elco Brinkman is er geen voorstander van om de beslissingen maar door één instantie te laten nemen. Ook is het niet zo dat het alleen ‘even’ om wettelijke toetsing gaat. Er moet echt over nagedacht worden en er is heel veel discussie over de uitleg van wetsartikelen. Het beeld: “Bent u er niet teveel mee bezig wat er moet gebeuren in plaats van hoe?” is een beeld dat de heer Brinkman graag bestrijdt. Hij nodigt ons graag uit om eens te komen luisteren om te constateren hoe veel er over hoe gesproken wordt. Neem alleen maar als voorbeeld de decentralisatie van de thuiszorg.

Brinkman heeft als standpunt dat problemen te makkelijk naar de overheid worden doorgeschoven. Het vertrouwen in de politiek is laag, maar wij hebben zoveel verwachtingen bij de politiek neergelegd. Soms moet je die verwachtingen terugbrengen vanwege te weinig geld of middelen, daarmee maak je jezelf niet altijd populair. Ook qua Belastingen zijn er teveel taken naar de overheid gebracht. De Belastingen moeten omlaag gebracht worden, er moet meer ruimte gelaten worden voor eigen afwegingen en risico’s. Een belangrijk deel van de bevolking draagt op dit moment de lasten van de rest van de bevolking. Het werken moet gestimuleerd worden, op dit moment zijn er teveel mensen afhankelijk van de werkenden. Kosten die ontstaan zijn, moeten neergelegd worden bij de betrokkenen.

Bert Lubbinge, altijd op zoek naar een primeur stelde de vraag: “Wie heeft er gelekt vanuit de Commissie Stiekem”. Dit was de enige vraag waar de heer Brinkman geen antwoord op had. Maar wat hij wel zeker weet is dat het lek gevonden wordt, daarvoor is de pressie te hoog.

Wij praatten nog lang na, onder het genot van een hapje en een drankje, zonder pressie, dat wel..

Tekst: Ellen Heijkamp
Foto’s: Jan Wolleswinkel

Bekijk ook de uitzending van RTV9