Het kantoor van de toekomst is een woning

Politiek Café 21 oktober in De Lantaern“Kafkaiaans dat de provincie niet ingrijpt”
In het Politiek Café Nieuwegein was gedeputeerde Remco van Lunteren te gast. Ferm greep hij de afgelopen maanden in: er moesten minder kantoren worden gebouwd en gemeenten moesten veel van hun plannen schrappen. Veel wethouders van Utrechtse gemeenten stonden op hun achterste benen, de gemeenten zouden immers veel inkomsten mislopen als zij minder mochten bouwen. Van Lunteren pakte door en heeft inmiddels de besluitvorming hieromtrent geregeld.

Eerlijk zijn naar kiezers.
Over zijn verrassende vertrek, nadat hij door zijn VVD in mei al op het schild was gehesen als de gedroomde lijsttrekker, was Van Lunteren ook helder. Nog eens een periode gedeputeerde voor vier jaar zijn wilde hij niet: “Dan moet je ook voor je begint aan zo’n periode helder zijn; er niet aan beginnen. Dat inzicht rijpte tijdens mijn vakantie. Dat is eerlijk naar de kiezer. Iets anders heb ik nog niet, maar ik heb nog enige tijd om te kijken wat ik wil. In ieder geval geen burgemeesterschap of iets anders in het openbaar bestuur”.

Kafkaiaans.
Zo ferm als de provincie was over het kantorenoverschot, zo stil is de provincie over de al maar groeiende leegstand in winkelcentra. “Kafkaiaans” noemde Paul Tankink, de vastgoedmanager van Corio, dat. “Niemand wil bijvoorbeeld, dat het centrum van Leidsche Rijn in de omvang wordt gebouwd zoals tien jaar geleden gepland. De ontwikkelaar niet, Corio niet, de winkeliers niet en de bewoners ook niet. Alleen de gemeente Utrecht bij monde van wethouder Geldof verlangt dat de plannen ongewijzigd worden uitgevoerd”. Tankink riep de gedeputeerde op om net zo ferm als bij de kantorenaanpak te zijn. Van Lunteren aarzelde. Hij ziet het probleem, wil zich er in verdiepen en zorgen dat zijn opvolger er mee aan het werk kan. “Te laat” oordeelde Tankink, “er gaan nu dagelijks honderd palen de grond in, ingrijpen op korte termijn is nodig. Het retail-landschap verandert snel, wij bouwen nu alleen maar voor leegstand en dat zal niemand begrijpen”.

Tekst: Bert Lubbinge
Foto’s: Jan Wolleswinkel

Kijkt u hier voor de opnamen die RTV9 van deze avond maakte.