‘No guts, no glory’ met Frans van Seumeren

Het Politiek Café dinsdag 19 mei in Poelzicht liep uit op een heus feestje. De toon werd meteen al gezet door René Hansen en Jan van Hoeflaken, die Utrechter Frans van Seumeren (55) interviewden aan de ‘keukentafel’. De ongeveer 120 bezoekers noemden dit interview inspirerend, informerend en erg leuk. Frans voelde zich duidelijk op zijn gemak. Deze multimiljonair, sportman die drie keer de Elfstedentocht uitreed, een café opkocht om zijn biljart veilig te stellen en eigenaar was van het transport- en hijsbedrijf Mammoet en nu met 63 procent van de aandelen eigenaar van FC Utrecht is, neemt geen blad voor de mond.

Hij vertelde over hoe hij op zijn 21-ste tot directeur van het kraanbedrijf van zijn vader werd gebombardeerd en dat hij op zijn 23-ste naar de bank stapte voor een krediet van 3 miljoen. Dat geld kreeg en de kraan van Nederland kocht. “Ik had toen een kraan maar nog geen opdracht om er iets mee te doen. Uiteindelijk werd mijn eerste opdracht het plaatsen van een reclamebord op Hoog Catherijne. Daarna heeft die kraan nooit meer stilgestaan.”

In 1999 kwam het grootste kraan- en hijsbedrijf ter wereld Mammoet in de verkoop. Frans  besloot deze gigant en zijn grootste concurrent te kopen. Het bergen van de Koersk in de Barentszee in 2001 maakte Mammoet in één klap wereldberoemd. Frans vertelde over deze gigantische operatie. “De laatste twee weken was ik erbij. Ik ben katholiek opgevoed, maar kwam nooit meer in de kerk, maar tijdens die operatie werd het zo spannend dat ik daar toch een keer een kerkje heb opgezocht om een schietgebedje te doen.”

In 2005 stopte hij bij Mammoet en besloot met zijn vrouw een wandeltocht naar Athene te maken. De eerste etappe was van Harmelen naar Vianen en viel hem al zwaar door de striemende regen op de dijk langs de Lek. Maar natuurlijk hielden ze vol. In mei vertrokken zij en in september stonden ze alweer aan de voet van de Akropolis.

Daarna wilde hij toch weer iets om handen hebben en deed in 2008 een bod op FC Utrecht. Voor 16 miljoen euro kwam hij in het bezit van 63 procent van de aandelen. Hij vertelde over het vertrek van de technische staf en wat later het vertrek van Van Hanegem. “Ik heb dat niet helemaal goed gedaan. Toen we zijn vier assistenten wegstuurden, hadden we Van Hanegem ook meteen moeten ontslaan. Maar ik volgde het sentiment bij het publiek en de spelers, die Van Hanegem toen nog steunden. We hebben hem alsnog ontslagen toen hij ziek werd vlak voor een belangrijke wedstrijd en er rotstukjes van hem in de kranten verschenen. Toen was ik er echt klaar mee.”

Voorlopig is Frans nog niet klaar bij FC Utrecht. Hij wil in 4 tot 5 jaar naar de top 5 van het Nederlandse eredivisievoetbal. “Als dat lukt groeien we uit ons jasje in Galgenwaard en wil ik een multifunctioneel stadion voor 44.000 toeschouwers of een echte sportstad bouwen, met voetbal als kernactiviteit, maar bijvoorbeeld ook met een indoor golfbaan of indoor skibaan. Verder wil hij de club weer de club van de stad maken. Daarom gaat hij ook extra investeren in de jeugd en heeft daar al een budget van 1,8 miljoen voor vrijgemaakt.

Wat betreft de transfers voor het komend seizoen was Frans wat minder spraakzaam. Hij wilde nog geen nieuwe namen noemen.

Na het uurtje aan de keukentafel werd er nog lang nageborreld. Rooie Arie zorgde ervoor dat de avond nog lang duurde.